Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım yönetimi, belediyeye bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) abonelerinden 12 bin 500 kişi hakkında icra takibi başlattı. Bu icra işlemlerinde görevlendirilen avukatların ve hukuk bürolarının iktidara yakın isimlerden seçilmiş olması dikkat çekti. Söz konusu avukatların, sürecin sonunda yaklaşık 50 milyon lira vekâlet ücreti alacağı iddia ediliyor.
Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, dava süreci, 15 Şubat’ta Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’ın görevden alınarak yerine Van Valisi Ozan Balcı’nın kayyım olarak atanmasının ardından başladı.

Önce zam yapıldı, sonra icra geldi
5 Mayıs’ta, konutlarda kullanılan suya yüzde 50, ticarethanelerde ise yüzde 75 oranında zam yapıldı. Bu zam kamuoyuna duyurulmadan gerçekleştirildi. Faturaları ödemekte zorlanan binlerce aboneye, kısa süre sonra icra işlemleri başlatıldı.
Vatandaşların ödenmemiş faturalarının yanı sıra 7 ila 10 bin lira arasında değişen avukatlık masraflarıyla da karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.
İcra işlemleri AKP’li avukatlara ihale edildi
İcra işlemlerini üstlenen avukatların çoğunun geçmişte AKP’de görev almış isimler ya da yakınları olduğu öne sürüldü. Haberde adı geçen isimler arasında şunlar bulunuyor:
- AKP İl Yöneticisi Abdulkerim İnce’nin kızı Aylin Betül İnce,
- 2011’de AKP’den aday adayı olan Sevilay Kurşunluoğlu,
- AKP Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yıldız’ın yakını Şerife Yıldız,
- Eski kayyım döneminde VASKİ Genel Müdürlüğü’ne atanan Vahap Gezgen’in kızı Evin Gezgen,
- AKP eski İl Başkanı Zahir Soğanda’nın akrabaları Enver Ecer, Devrim Yıldırımçakar ve Yusuf Soğanda,
- 2023 seçimlerinde AKP’den aday adayı olan Çağatay Akyol,
- AKP Kadın Kolları MYK yedek üyesi Büşra Gölgül,
- VASKİ’de kadrolu çalışan Ayşenur Arslan’ın eşi Bilal Arslan.
Toplamda 27 avukatın dosyalara atandığı ve vekâlet ücretlerinin toplamda 50 milyon lirayı bulacağı tahmin ediliyor.
Yurttaş mağdur, hukukçular kazançlı
Kayyım yönetiminin, hem vatandaşlara ani zam ve icra baskısı uygulaması, hem de bu süreçten iktidara yakın hukukçuların kazanç sağlaması, kamuoyunda “çifte mağduriyet” eleştirilerine neden oldu.
Kayyım uygulamasının yalnızca siyasi değil, ekonomik sonuçlar da doğurduğunu savunan eleştirmenler, belediye kaynaklarının partizanca dağıtıldığına dair iddiaları gündeme taşıdı.
Leave a Reply