Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ile ilgili hazırladığı 2023-2024 raporunun taslak metni yayımlandı. Raporda, Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki gerilemeye dikkat çekilirken, kamuoyunda “Kız Çocukları Davası” olarak bilinen yargılama süreci de gündeme getirildi.
AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor’un sunduğu değişiklik önergelerinde, terörle mücadele yasalarının keyfi biçimde kullanıldığına vurgu yapıldı. Özellikle muhalif seslerin susturulması amacıyla bu yasaların giderek daha baskıcı bir şekilde uygulandığı belirtilerek, “Kız Çocukları Davası’nda olduğu gibi küçük yaştaki kız çocuklarına da uygulanması derin endişe yaratmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
AİHM Kararları ve Cezaevleri Eleştirisi
Raporda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye aleyhine verdiği kararların sistematik olarak uygulanmadığı belirtilerek, Türkiye hükümetine temel haklara yönelik ihlallere son verme çağrısı yapıldı. Ayrıca, cezaevlerindeki kötü koşullar, hasta mahkumlar ve gözaltında uygulanan kötü muamelelerle ilgili çok sayıda önerge verildi.
Basın Özgürlüğü ve Muhalefete Baskılar
AP taslak raporunda, Türkiye’de medya özgürlüğünün sistematik olarak kısıtlandığı ve bağımsız basına yönelik baskıların arttığı vurgulandı. Hükümetin eleştirel sesleri susturmaya yönelik uygulamalarının devam ettiğine dikkat çekildi.
Önergelerde ayrıca, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e, siyasi davalardaki rolü nedeniyle AB tarafından yaptırım uygulanması talep edildi. CHP’li belediyelere yönelik açılan soruşturmalara da değinilerek, muhalefete yönelik baskının arttığına dikkat çekildi.
Ülkü Ocakları ve Milli Görüş’e Dair İfadeler
Bazı milletvekilleri, Ülkü Ocakları’nın AB terör listesine alınmasını talep ederken, Milli Görüş hareketinin Avrupa’da Erdoğan hükümetinin etkisini yaymak için kullanılan bir yapı olduğu ifade edildi.
Kadın Cinayetleri ve Azınlık Hakları
Taslak raporda, Türkiye’de kadın cinayetlerinin arttığına dikkat çekildi. 2024 yılı içerisinde en az 394 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, 259 kadının ise şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiği vurgulandı. Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda gerilediği belirtilerek, kadın haklarının korunmasındaki başarısızlığa işaret edildi.
Türkiye’nin AB Üyeliği Kriterlere Bağlı
Raporda, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı gibi Kopenhag kriterlerine bağlı olduğu hatırlatıldı. AP Genel Kurulu, 6 Mayıs’ta raporun nihai halini oylayacak.
Leave a Reply