2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli’nde gerçekleşen katliam, 32 yıl sonra hâlâ toplumsal hafızadaki yerini koruyor. 33 yazar, şair, aydın ve sanatçının yaşamını yitirdiği bu trajik olay, bugün de ülke genelinde anma etkinlikleriyle hatırlanıyor.
1993 Temmuz ayında, aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu çok sayıda sanatçı ve aydın, dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin’in daveti üzerine Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a gitmişti. Ancak kültür merkezi önünde toplanan ve sayısı 10 bini aşan kalabalık, Madımak Oteli’ne yönelerek önce çevredeki araçları, ardından oteli ateşe verdi.
Katliamın temelinde ideolojik ve mezhepsel gerilimler yatıyordu. Aziz Nesin’in Salman Rüşdi’nin “Şeytan Ayetleri” kitabını Türkçeye çevirme girişimi bazı kesimlerde tepki çekmişti. Saldırganlar “Şeriat” sloganları atarak eylemi gerçekleştirdi. İtfaiye ve emniyet güçlerinin yetersiz müdahalesi, olayın büyümesinde kritik rol oynadı.
Değişmeyen Zihniyetin Yansımaları
Son günlerde Leman Dergisi binasına yönelik saldırılar, Madımak katliamını yeniden gündeme getirdi. Bir karikatürü bahane eden grupların “kafirlere ölüm” sloganlarıyla dergi binasına saldırması, 32 yıl önceki zihniyetin devam ettiğini gösterdi.
Madımak Katliamı, Türkiye’nin 1990’lardaki siyasi ve toplumsal kutuplaşmasının en trajik örneklerinden biri olarak tarihe geçti. Mezhepsel önyargılar, ifade özgürlüğüne tahammülsüzlük ve radikal ideolojilerin çatışmasıyla şekillenen bu olay, devlet kurumlarının ihmali açısından da yıllardır tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Leave a Reply